maandag 14 oktober 2013

Geen Reshape zonder akkoord met de vakbonden!

Beste collega’s,

Wij hebben begrepen dat er over het reorganisatieplan bij SE vele vragen onbeantwoord blijven.

Ondanks het feit dat we al enkele maanden bezig zijn met de besprekingen van deze reorganisatie is er nog steeds geen duidelijkheid.

De werkgever heeft ons tijdens de verschillende vergaderingen reeds de grote lijnen van hun “reshape-plan” meegedeeld.

Wij hebben aan de directie al verschillende malen duidelijk gemaakt dat we meer betrokken willen worden bij deze reorganisatie omdat we ervan overtuigd zijn dat er zich in verschillende afdelingen problemen zullen stellen als de vooropgestelde functies zullen verdwijnen.

Wij zijn als vertegenwoordigers van het personeel namelijk verplicht om ook de stem van het personeel te laten horen.

Als jullie vertegenwoordigers vinden wij het onaanvaardbaar dat nu reeds mensen worden verplaatst en dat kandidaat bruggepensioneerden nu reeds worden gecontacteerd,…

Gezien de onzekerheid bij het personeel is er dus snel nood aan duidelijkheid!

Daarom willen wij over het plan grondige besprekingen, samen met de vakbondssecretarissen. Omdat de directie daar niet wou op ingaan, hebben wij onze secretarissen uitgenodigd voor de volgende vergadering op 21 oktober 2013.

Van zodra wij meer nieuws hebben gaan we jullie informeren!!!

Namens de syndicale afgevaardigden van de 3 vakbonden.


Hieronder vind je een kopie van de brief van onze secretarissen aan de directie verstuurd op 4 oktober 2013:

Geachte,

“Onze vraag (verstuurd op maandag 23 september 2013) om betrokken te worden bij de verdere uitvoering van het Reshape-plan blijft bestaan en staat volledig los van de sectoronderhandelingen of van de tweejaarlijkse onderhandelingen voor een ondernemingsakkoord 2013-2014.

In iedere onderneming waar het sociaal overleg wordt gerespecteerd, wordt een intentie tot reorganisatie zoals “Reshape” er een is, volledig besproken en wacht men tot er een globaal akkoord is vooraleer het plan uit te voeren.

Er zijn inderdaad verschillende vergaderingen geweest met de syndicale delegatie, maar een discussie over het aantal functies en de criteria was niet mogelijk.

Wij willen in deze onderhandelingen volgende stappen grondig bediscuteren:
- De reeds ondernomen stappen, verschuivingen, enz.. in het kader van dit Reshape-plan.
- Hoeveel functies moeten verdwijnen? Blijft het werk na het verdwijnen van deze functies werkbaar voor de werknemers en voor de efficiëntie binnen SEL?
- Op basis van welke criteria moeten mensen verschuiven?
- Wat zijn de arbeidsvoorwaarden, verloning, compensatie, ed van de mensen die verschuiven?
- Zijn alle mogelijkheden tijdkrediet, landingsbanen, werkgelegenheidsplan CAO 104, ed voldoende onderzocht?
- Welke oplossing wordt gezocht voor de mensen voor wie geen verschuiving mogelijk is: voorwaarden vrijwillig vertrek, voorwaarden sociaal plan, voorwaarden SWT, opleiding, enz..

Wij vernemen dat er op maandag 21 oktober een vergadering met de syndicale delegatie is gepland. Op vraag van de voltallige syndicale delegatie, zullen wij op deze vergadering aanwezig zijn.