zondag 18 augustus 2024

Wetswijzigingen vanaf januari 2024 betreffende jaarlijkse vakantie.

 1. Behoud van wettelijke vakantie in geval van ziekte. 

Tot eind 2023 was de algemene regel bij ziekte in combinatie met een schorsing, dat de eerste schorsing primeert. Als de ziekte was gestart voor het verlof, dan kreeg je je verlof terug in de teller om later op de nemen. Werd je ziek tijdens je verlof, dan bleef het verlof staan en was het verloren.

Vanaf 1 januari 2024 wijzigt deze regel. 

Volgende schorsingen worden vanaf vakantiejaar 2024 niet meer beschouwd als wettelijke vakantiedagen, indien deze zich zouden voordoen op een geplande vakantiedag:

Arbeidsongeval of beroepsziekte

Gewone ziekte of gewoon ongeval

Moederschapsrust

Vaderschapsverlof (in kader van omzetting moederschapsrust) / vaderschapsverlof of geboorteverlof

Profylactisch verlof (= verplicht verlof voor zwangere vrouwen die werken in een gevaarlijke omgeving)

Adoptieverlof, verlof voor pleegzorg, pleegouderverlof


Vanaf vakantiejaar 2024 zal je de wettelijke vakantiedagen die samenvallen met deze schorsingsoorzaken kunnen behouden en kan je deze op een later tijdstip opnemen. 

Het gaat dus alleen over dagen wettelijke vakantie ( = teller VA voor arbeiders en BV voor bedienden). 

Alle andere geplande afwezigheden (vb ATV dagen, Anciënniteitsverlof, recuperatie overwerk, traditie,….) vallen niet onder deze regel. Voor deze dagen blijft de oude regel van toepassing waarbij de eerste schorsing primeert.


Uiteraard zijn er in de wet er een aantal voorwaarden voorzien om het verlof terug te krijgen. Indien hier niet aan voldaan is, dan blijft de vakantie staan en wordt er geen ziekte geboekt:

De werkgever dient onmiddellijk op de hoogte gesteld te worden van de ziekte. (= de directe leidinggevende verwittigen)

Binnen 48u na de melding van de ziekte moet er aan de werkgever (=personeelsdienst) een attest afgeleverd worden in een taal die voor de werkgever verstaanbaar is (Nederlands, Frans, Engels of Duits), zelfs al betreft het maar één dag ziekte. De wet op 3 dagen ziekte zonder attest geldt hier dus niet.

Indien de werknemer meteen aansluitend op de vakantie de verloren dagen wil nemen, moet dit bij afgifte van het attest gemeld worden. Dit kan enkel in overleg met de leidinggevende en voor zover de planning dit toelaat. 

 

2. Overdragen van niet opgenomen vakantiedagen omwille van overmacht

Als de werknemer door overmacht in de onmogelijkheid is om zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen tijdens het lopende kalenderjaar, mogen deze gedurende een periode van 24 maanden volgend op het vakantiejaar overgedragen worden. Dit is enkel toegelaten indien de oorzaak de volgende is:

Arbeidsongeval of beroepsziekte

Gewone ziekte of gewoon ongeval

Moederschapsrust

Vaderschapsverlof (in kader van omzetting moederschapsrust) / vaderschapsverlof of geboorteverlof

Profylactisch verlof (= verplicht verlof voor zwangere vrouwen die werken in een gevaarlijke omgeving)

Adoptieverlof, verlof voor pleegzorg, pleegouderverlof

We hebben het hier over overmacht wat betekent dat deze regel enkel van toepassing zal zijn voor werknemers die niet meer in de mogelijkheid zijn om hun wettelijke vakantie op te nemen omdat er laat op het jaar één van bovenstaande schorsingen is voorgevallen. 

Iemand die vb de eerste helft van het jaar ziek is, is nog steeds in de mogelijkheid om zijn verlof te nemen in de tweede helft van het jaar. Deze persoon zal dus niet onder deze regel vallen. 

Iemand die een week verlof gepland heeft tussen Kerst en Nieuwjaar, maar begin december ziek wordt en dat blijft tot 31/12, valt wel onder deze regel. 

Ook hier gaat het alleen over de dagen wettelijke vakantie en niet over alle andere vormen van afwezigheid.

Het niet genomen verlof zal voor bedienden uitbetaald worden in het vakantiejaar waarin de dagen hadden moeten genomen worden. Voor arbeiders wijzigt er aan de betaling niks. Zij krijgen 1 keer per jaar sowieso alle verlofdagen uitbetaald door de Rijksdienst Jaarlijkse Vakantie. 

De overgezette dagen moeten dan verplicht onbetaald genomen worden in de daaropvolgende 24 maanden. 

Zelfs al verlaat deze werknemer de firma binnen die 24 maanden, dan zullen deze dagen niet verloren zijn. Zij zullen voor bedienden vermeld worden op het ‘vakantieattest uit dienst’ zodat ze ook bij een volgende werkgever kunnen opgenomen worden.  Voor arbeiders zullen we een attest afleveren voor de volgende werkgever als bewijs dat er nog overgedragen dagen zijn.

Deze regel gaat in vanaf 01/01/2024 wat betekent dat verlofdagen die in 2023 niet werden genomen, nog niet onder deze regeling vallen. Het gaat over verlof dat men in 2024 niet zou kunnen nemen. Dat kan overdragen worden naar 2025 en bij uitbreiding naar 2026.


3. Verrekening vakantieattest van de vorige werkgever (enkel voor bedienden)

Een bediende die van werkgever verandert krijgt bij de uitdiensttreding het opgebouwde, maar niet genomen verlof voor het lopende en komende jaar uitbetaald. (enkel en dubbel vakantiegeld).

De volgende werkgever verrekent deze som dan op het loon en op het vakantiegeld dat de bediende daar heeft. 

Tot en met 2023 gebeurde dat steeds in één keer, meestal in de maand waarin het vakantiegeld betaald wordt. 

Hierdoor kwam het voor dat bedienden met een verrekening van een attest in die maand geen loon hadden. De wetgever wil dit nu vermijden door vanaf 2024 een andere werkwijze te hanteren.  

Het dubbel vakantiegeld zal nog steeds in één keer verrekend worden in mei (bij de uitbetaling van het vakantiegeld).

Het enkel vakantiegeld (= het loon dat de werkgever aan de bediende doorbetaalt als die een dag verlof neemt) wordt vanaf 2024 bij elke opname verrekend. In een eerste fase wordt er 90% van het dagloon verrekend.

In december gebeurt er dan een finale afrekening die zowel positief al negatief kan zijn. Alles hangt af van hoeveel het loon bij de vorige werkgever bedroeg.

Al deze wijzigingen zorgen ervoor dat er in Syncore één en ander zal moeten wijzigen om dit juist te kunnen registreren en berekenen. Jullie zullen dus vanaf januari nieuwe tellers zien staan. Deze zullen aangestuurd worden door nieuwe afwezigheidsroosters. Ook op de loonstrook zal je nieuwe codes zien verschijnen. 


We verwijzen nogmaals naar ons bericht van april: think... ABVV SEL: Ziek tijdens je jaarlijks verlof? Neem je vakantiedagen later op! (thinkabvv.blogspot.com)