woensdag 9 mei 2012

Klein Verlet

Je hebt recht om met behoud van loon op het werk afwezig te zijn ter gelegenheid van familiegebeurtenissen, voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten en in geval van verschijning voor het gerecht.

Huwelijk van de werknemer.2 dagen binnen de week of de daarop volgende week.
Huwelijk van een kind, van een kind van de echtgeno(o)t(e), van de vader, moeder, schoonvader of schoonmoeder, stiefvader of stiefmoeder, kleinkind, broer, zus, schoonbroer of schoonzus.Dag van het huwelijk.
Geboorte van een kind (wettelijk of erkend).15 dagen naar keuze van de werknemer binnen de 4 maanden vanaf de dag van de bevalling. De eerste 3 dagen worden door de werkgever betaald, de 12 volgende worden door de mutualiteit vergoed.
Priesterwijdeing of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zus, schoonbroer of schoonzus van de werknemer.De dag van de plechtigheid.
Adoptie van een kind door de werknemer.Max. 6 weken voor de adoptie van een kind minder dan 3 jaar, max. 4 weken voor de adoptie van een kind van 3 tot 8 jaar, de 3 eerste dagen worden door de werkgever betaald, de volgende dagen door de mutualiteit.
In geval van overlijden van een kind, een echtgenoot/echtgenote of een bij de werknemer inwonende ouder (eerste graad)In geval van overlijden van een kind, een echtgenoot/echtgenote of een bij de werknemer inwonende ouder (eerste graad), wordt het aantal dagen klein verlet verhoogd tot 5 dagen. De werknemers tewerkgesteld in ploegen, kunnen deze dagen klein verlet opnemen binnen een termijn van 15 kalenderdagen volgend op dag van overlijden van het kind, de echtgenoot/echtgenote of de inwonende ouder (eerste graad). (sectoraal CAO 2013-2014).
Overlijden van de vader, de moeder, de schoonmoeder of schoonvader, de stiefvader of stiefmoeder. 3 dagen
Overlijden van familieleden die bij de werknemer inwonen: de broer, de zus, schoonbroer, schoonzus, grootvader, grootmoeder, een kleinkind, schoonzoon of schoondochter, overgrootvader, overgrootmoeder, achterkleinkind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e).2 dagen naar keuze van de werknemer in de periode die begint op de dag van het overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.
Overlijden van familieleden die niet bij de werknemer inwonen: de broer, de zus, schoonbroer, schoonzus, grootvader, grootmoeder, een kleinkind, schoonzoon of schoondochter, overgrootvader, overgrootmoeder, achterkleinkind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e).De dag van de begrafenis.
Deelname aan een vergadering van een familieraad die door de vrederechter werd bijeengeroepen.De nodige tijd met een maximum van één dag.
Het feest van de vrijzinnige jeugd of de plechtige communie van een kind van de werknemer, of van de echtgeno(o)t(e) of van de wettelijk samenwonende.De dag van de ceremonie of de eerste gewerkte dag die voorafgaat of volgt wanneer deze met een zondag, een wettelijke feestdag of een normale rustdag samenvalt.
Zetelen in een jury, oproeping als getuige voor een rechtbank, persoonlijk verschijnen op bevel van de arbeidsrechtbank.De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.
Uitoefenen van de functie van bijzitter in een hoofdstembureau of een enig stembureau bij parlements-, provincieraad- en gemeenteraadsverkiezingen.De nodige tijd.
Uitoefenen van de functie van bijzitter in een hoofdstembureau bij verkiezingen voor het Europees Parlement.De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.
Uitoefenen van de functie van bijzitter in een hoofdstembureau voor stemopneming bij parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen.De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.


Opgelet: samenwonenden (wet van 23.11.1998) worden gelijkgesteld met gehuwden.