dinsdag 23 juli 2024

24/7 dag van de ploegenwerker.

Op 24 juli zetten we alle werknemers uit de ploegendienst in de bloemetjes. Ploegenwerk wordt dikwijls vergeleken met topsport en alle werknemers uit de zorg, de hulp- en veiligheidsdiensten en ook in productie- en verzendingsbedrijven verdienen vandaag terecht een podiumplaats!
Belasting
Net als topsporters ervaren ploegenwerkers vaak een aanzienlijke fysieke en mentale belasting. Het werken op onregelmatige tijden leidt niet zelden tot slaapstoornissen en vermoeidheid. Dit vereist een gedegen fysieke conditie, een goede gezondheid en flink wat doorzettingsvermogen.

Omgeving
Werken in uitdagende omstandigheden, zoals tijdens nachtdiensten, met weinig slaap op de teller, in extreme weersomstandigheden of in gevaarlijke omgevingen geven extra stress en druk.

Teamwerk
Net zoals bij topsporters zijn teamwerk en samenwerking cruciaal. In een ploegendienstomgeving kan je enkel via goede communicatie en samenwerking een soepele overdracht van taken en verantwoordelijkheden tussen ploegen garanderen. Een goede communicatie in je eigen ploeg is minstens even belangrijk en draagt bij aan een positieve sfeer, je werkvreugde en je mentale welzijn.

Discipline
Ook vergelijkbaar zijn de toewijding en discipline. De opofferingen op sociaal gebied zijn niet min en ook het gezin is steeds betrokken partij.

Maatschappelijk belang
Over het maatschappelijk belang van topsport kan je discussiëren maar voor ploegenwerk is dit vrijwel steeds onmiskenbaar. Daarom vandaag een welgemeende 'dank je'!