donderdag 4 mei 2023

Vrij op 8 mei.

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.
We maken van 8 mei opnieuw een Feestdag.
Het ABVV maakt deel uit van de 8 meicoalitie en roept samen met tal van andere middenveldorganisaties en individuen op om van 8 mei opnieuw een officiële feestdag te maken.

Op 8 mei 1945 capituleert nazi-Duitsland en komt er een einde aan het vreselijke naziregime. In veel landen is 8 mei een feestdag waarop de bevrijding wordt gevierd, maar waar er ook wordt stilgestaan bij de gevolgen van fascisme, negationisme, antisemitisme en racisme. Een dag waarop we ook en vooral het weerwerk en verzet in herinnering brengen.

Het is tijd om 8 mei opnieuw de plaats te geven die deze dag verdient, als bijkomende Belgische feestdag. Een oud-weerstander zei: “Extreem rechts komt terug, eerst op hun sloefen, daarna op hun botten.” In verschillende Europese landen blazen ze hun oude denkbeelden aan en jagen ze de traditionele politiek op. In Vlaanderen dreigen ze in 2024, zeker op lokaal niveau, aan de macht te komen. Hun vals sociaal imago maskeert een verdeel-en-heers-programma.

De roep om van 8 mei, het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, in ons land opnieuw een feest- en vakantiedag te maken, klinkt steeds luider. In Nederland en Frankrijk is dat al het geval, maar bij ons ligt het vooral gevoelig bij N-VA en Vlaams Belang.

‘Vrij op 8 mei’ is een cultureel programma in verschillende steden rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WOII en de bevrijding van de Duitse bezetting.

In WO II stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten… Helaas heeft het verzet in de voorbije decennia veel minder aandacht gekregen dan de collaboratie. We kennen onze verzetshelden niet. Vaak doodgewone burgers die buitengewone dingen deden in de strijd tegen de bezetter. Er is een brede beweging ontstaan om deze helden aan de vergetelheid te onttrekken. Op 8 mei willen we hen herdenken en de bevrijding van het fascisme vieren. Dat zijn we de democratie en de vrijheid verschuldigd.

Vrij op 8 mei is geen organisatie maar een platform. Diverse cultuurorganisaties, socio-culturele verenigingen, vakbonden en andere actoren zetten zich in om van 8 mei de jaarlijkse officiële herdenkingsdag van de bevrijding te maken. Elke stad vult de viering op zijn manier in.

In Gent start de dag reeds in de voormiddag om ’s avonds onder de Stadshal te eindigen met een uitgebreid programma: met muziek en verhalen, toespraken en poëzie waarbij we stilstaan bij wat er in het verleden is gebeurd en wat dit betekent voor het heden en de toekomst.

Voor meer informatie:
https://8meicoalitie.be
https://vrijop8mei.be
https://heldenvanhetverzet.be