vrijdag 28 mei 2021

IPA (stand van zaken).

De vakbonden en de werkgevers onderhandelen over 4 dossiers:

Het minimumloon
De eindeloopbaanregelingen (brugpensioen/landingsbanen)
De overuren (flexibiliteit)
De groepsverzekeringen van de arbeiders/bedienden

De regering zal de 0.4% loonnorm in een koninklijk besluit gieten van zodra de onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers afgesloten zijn.
Het is vandaag onduidelijk wat de regering zal doen met de 0.4% als er geen akkoord is tussen de vakbonden en de werkgevers over bovenstaande dossiers.

De eisen van de vakbonden zijn de volgende:

-Minimumloon: een traject voor het minimumloon, gespreid over 3 IPA’s om deze te verhogen. Er moet een gap van 20% weggewerkt worden.
Ook de werkgevers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en een deel van hun winsten hiervoor aanwenden.
De verhoging van deze lonen mag dus niet uitsluitend betaald worden via de fiscaliteit (lees via de belastingen/job-bonussen).
-Eindeloopbaan:
verlenging van de verschillende SWT-regelingen tot 30 juni 2023 (vanaf 59 jaar dus) voor bedrijven in herstructurering of moeilijkheden: mogelijkheid tot verlaagde leeftijd

De eisen van de werkgevers zijn de volgende:

-Flexibiliteit:
Invoeren van de corona-overuren in alle sectoren en gedurende deze cao.
Dit zijn 120 overuren per jaar zonder overloon, rsz, bedrijfsvoorheffing, recup en akkoord van de vakbonden (sectoraal of bedrijfsniveau).
-Regeling tijdelijke werkloosheid corona verlengen (gemakkelijk TW invoeren zonder te moeten voldoen aan dwingende voorwaarden)
-Het gelijk maken van de groepsverzekeringen tussen bedienden en arbeiders uitstellen tot 2030 (conform traject minimumlonen)

Voorlopig werd er niet gereageerd op elkaars voorstellen. Dit zou voor de 1ste keer gebeuren op de vergadering van 28 mei.