zondag 25 oktober 2020

Aan de personen die in quarantaine gezet zijn:

We vernemen dat de meestergasten de opdracht krijgen om aan de personen die in quarantaine gezeten hebben, te vragen welke saldo zij wensen op te nemen voor de dagen die ze thuis in quarantaine zaten.

Laat ons duidelijk zijn: saldo’s hoeven niet opgenomen te worden. De persoon in quarantaine kan 'tijdelijke werkloosheid wegens overmacht' krijgen (zonder opnemen van OU/BV/FD/ANC) met een werkloosheidsuitkering van (ongeveer) 70% van het loon.

Vragen: contacteer jouw vakbond.

Hoeveel bedraagt mijn uitkering tijdelijke werkloosheid?
U ontvangt als tijdelijk werkloze een brutodagbedrag dat gelijk is aan 70% van uw brutodagloon (begrensd tot 105,9523 euro bruto per dag of 2.754,76 euro bruto per maand). Deze regeling geldt tot 31 december 2020 (ongeacht de reden van tijdelijke werkloosheid).

Opgelet: quarantaine die het gevolg is van een reis:
- naar een "rode" zone binnen een land van de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het VK of Zwitserland (hierna: EU+) (bij datum vertrek) - of naar een ander land dan de hierboven opgesomde (hierna: buiten de EU+) opent géén recht op tijdelijke werkloosheid, aangezien dat géén situatie van overmacht is.
In die gevallen is er ofwel een reisverbod, ofwel weet men op voorhand dat men in quarantaine zal moeten (reisverbod of niet). De quarantaine is het gevolg van een vrije keuze van de werknemer. Dit geldt ook voor de landen waarvoor vanaf 25.09.2020 geen reisverbod meer geldt maar enkel een negatief reisadvies.