woensdag 21 oktober 2020

Corona-test wordt volledig terugbetaald. Lees hier de terugbetalingsvoorwaarden.

Welke labotesten vergoeden de ziekenfondsen?
3 types testen worden vergoed:
-Opsporen van minstens het SARS-CoV-2-virus door middel van een techniek van moleculaire amplificatie (=deze test wordt afgenomen door met een watten staafje in je neus en/of keel te gaan).
-Opsporen van antigenen van het SARS-CoV-2-virus (=deze testen worden momenteel niet uitgevoerd).
-Bepaling van antilichamen tegen het SARS-CoV-2-virus via immunoassay (=men gaat in je bloed op zoek naar antistoffen die je lichaam heeft aangemaakt tegen de ziekte).

Welke tarieven worden vergoed?
-Voor de moleculaire opsporingstest (PCR) wordt een bedrag vergoed van 46,81 EUR. Dat tarief kan eventueel varieren wanneer de analyse gebeurt door het Federaal testplatform.
-Voor de antigentest 16,72 EUR
-Voor het opsporen van antilichamen (serologische test) 9,60 EUR.

Deze bedragen omvatten alle kosten die verbonden zijn met de test: het afnamemateriaal, apparatuur, reagentia, investeringskosten, kwaliteitsbewaking, personeelskosten, supervisie, beschermingsmateriaal, transportkosten, …

Er is geen persoonlijk aandeel (remgeld) voor de patiënt.
Er is een verbod op het aanrekenen van supplementen.

De moleculaire opsporingstesten (PCR) zijn volledig terugbetaald wanneer:
-ze gebeuren volgens de richtlijnen genomen door de Risk Management Group, die worden gepubliceerd op de website van Sciensano
-de patiënt ontvangt een geldige activatiecode (corona test prescription code) of een voorschrift van een arts en het laboratorium voldoet aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden. De testresultaten moeten doorgestuurd worden naar de epidemiologische dienst van Sciensano.
Ook de snelle antigentesten worden onder bepaalde voorwaarden terugbetaald.

De test wordt uitgevoerd voor een indicatie die op het moment van de staalafname is beschreven in de procedurerichtlijnen gepubliceerd op de website van Sciensano of uitzonderlijk indien er een duidelijk aantoonbare klinische noodzaak is bij risicopatiënten.

Vanaf 21 oktober t.e.m. 15 november worden geen PCR-testen meer vergoed voor:
-asymptomatische hoog-risico contacten
-reizigers die terugkeren uit een rode zone
Zij zullen geen code ontvangen om zich te laten testen en daardoor wordt er voor deze situaties ook niet langer een terugbetaling voorzien.