zaterdag 10 maart 2012

Afwezigheid wegens ziekte

Verwittiging ziekte
Voor elke voorziene en/of voorzienbare afwezigheid (bv. operatie) moet men voorafgaandelijk zijn rechtstreekse chef verwittigen en een medisch attest voorleggen. In onvoorzienbare gevallen moet onmiddellijk, of alleszins zo spoedig mogelijk, de rechtstreekse chef verwittigd worden, bv. per telefoon en binnen de 48 uur een medisch attest worden voorgelegd. Indien de rechtstreekse chef niet kan bereikt worden, kan men de portier verwittigen.

Verrechtvaardiging van de afwezigheid
Arbeidsongeschiktheid ingevolge ziekte of privé-ongeval moet van bij de aanvang tot het einde gerechtvaardigd worden. Voor een afwezigheid van 4 weken of meer is het noodzakelijk de datum van werkhervatting mede te delen aan de personeelsdienst (dit is om een afspraak vast te leggen met de bedrijfsgeneesheer). Om organisatorische redenen is het aan te raden deze hervattingsdatum door te geven aan de afdeling van de betrokkene. Indien de datum van de werkhervatting bekend is op de personeelsdienst, zal de bewaking eveneens verwittigd zijn zodat er geen probleem ontstaat op de eerste werkdag na ziekte. Is de personeelsdienst nog niet verwittigd, dan zal de betrokkene een werkhervattingsattest moeten voorleggen bij de portier om het bedrijf te mogen betreden.

Tip
Een tip is evenwel dat iedere zieke zijn medisch attest zodanig laat invullen door zijn behandelend geneesheer dat zowel begin-, eind- en hervattingsdatum ingevuld zijn. De geneesheer kan weigeren de hervattingsdatum te vermelden, maar dit zal slechts gebeuren bij moeilijke diagnose of langdurig herstel, waarbij de patiënt toch meerdere keren op doktersbezoek zal moeten gaan. Bij verlenging dient de nieuwe afwezigheidsperiode aan te sluiten op de vorige (inclusief rustdagen !!).